Ljuset börjar återvända
Staty av Evert Taube som finns på Riddarholmen.
Nu har vi kommit till mitten av januari och man märker att det börjar bli ljusare dagar. Skönt! Dessvärre har Covid-smittan förvärrats så restriktionerna som lättades i höstas har delvis lagts tillbaka. Max 500 personer på diverse evenemang gjorde att musikalen, Saturday Night Fever, ställdes in och den hade ju jag och två väninnor från Örnsköldsvik tänkt gå på i torsdags. Jag har även biljetter till Pernilla Wahlgrens, Hybris, som jag skulle gå på i slutet av januari med två andra goda vänner från Örnsköldsvik men den har flyttats fram till september. Dessutom hade jag o en kompis från Härnösand tänkt gå på Hantverksmässan i slutet av februari men gissa!! Den har blivit inställd även den.
Så trots tre vaccinsprutor o vaccinbevis som kan uppvisas så är det för många som blir sjuk för att såna här evenemang ska kunna köras. De som är vaccinerade blir inte särskilt sjuka men kan ju smitta de som är ovaccinerade o då kantrar sjukvården igen.
Suck!
Vad gör man då? Ja, inte vet jag vad alla gör men jag försöker då leva och uppleva lite så gott jag kan i alla fall. Dagliga promenader såklart men promenaderna har också speciella mål.
På nyårsdagen träffade jag Kristina o Linus i Gamla stan o så gick vi o letade svar på 13 frågor som fanns i ett quiz i DN. En bild på en del av en fastighet, en fråga om adress, antal fönster, vad står det på den inpräntade skylten osv. Tack vare att jag gick med ”riktiga” Stockholmare så hittade vi svar på rätt många men inte alla. Sånt här är kul för man ser sånt som man inte lägger märke till annars även om det inte ger svar på frågan.
Normalhöjdpunkten i Sverige 1900. Punkten är graverad i en lodrät silverstav som är fäst i klippan; i bergsäkert förvar bakom den låsta järnluckan. Det här är ju sånt som jag har missat totalt.
I slutet av 1800-talet pågick en mängd undersökningar som syftade till att fastställa olika platsers exakta läge på jorden. Förutom longitud och latitud så var även höjden över havet av vikt. Den första precisionsavvägningen i Sverige genomfördes 1886-1905 under ledning av P G Rosén vid Generalstaben. Cirka 2500 fixpunkter inmättes och som nollnivå valdes medelvattenytan i Stockholm år 1900. Nollnivån representerades av en punkt på fastlandet - normalhöjdpunkten - som fastställdes till 11.800 meter över medelvattenytan. Numera använder hela Europa en gemensam nollnivå. Normaal Amsterdam Peil, NAP, som ligger i Amsterdam.
Att normalhöjdpunkten hamnade just här berodde på att Generalstaben inrymdes i den här byggnaden, Schering Rosenhanes palats. Det uppfördes 1652-1656 efter ritningar av Nicodemus Tessin d ä och Jean De la Vallée.
Normalhöjdpunkten och Schering Rosenhanes palats är delar av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk.
Före jul var jag ju här vid Stortorget i Gamla Stan. Till höger ser man lite av av det gamla Börshuset Nu är Svenska Akademin och Nobelmuseet där. Det är mycket historiska vingslag här. Här ägde Stockholms blodbad rum 1520 men redan 1280 skedde den första avrättningen här.
Det röda huset heter Schantzska huset. Uppfört 1650 o restaurerat 1905.
Det gula huset heter Seyfridtzska huset. Uppfört på 1520-talet.
De kunde bygga vackra hus på den tiden, eller hur?
Under en annan promenad passerade jag Engelbrektsplan vid Humlegården och där har man satt upp detta fina hjärta för att sprida ljus och värme i vintermörkret. Fint va?
På Julafton kom det några cm snö som sedan smälte bort. Efter nyår kom det några cm igen och de låg väl kvar lite längre men nu är ju allt borta igen.
Lite kylslaget har det ju varit så de tappra fåglarna gör det bra. Vi har ju ett gäng Hägrar vid Råstasjön som står där och kämpar på. De drar upp ett ben i taget för att värma det och sedan är det dags för det andra benet. Jag tror att staden kommer med mat till dom varje dag, så var det då tidigare, för några år sedan. Det är ju väldigt trevligt att kunna gå så nära dom men de ser ju lite roliga och truliga ut där de sitter. Som gamla gubbar med alldeles för trånga jeans men rätt som det är så lättar de o flyger iväg med stora vingar som väldigt eleganta fåglar.
I förra veckan kom två väninnor från Örnsköldsvik ner till mig och vi skulle ju som sagt gå på musikalen Saturday Night Fever men så blev det ju inte. Det finns mycket att göra ändå så vi promenerade till Sven Harrys Museum vid Vasaparken på torsdagen. Jag har varit där flera gånger men jag har aldrig gått någon guidad tur i Sven Harrys ”skalenligt uppbyggda lägenhet” som finns längst upp i huset. Det är alltså en kopia av Sven Harry Karlssons gamla hem på Ekholmsnäs Gård som ligger på Lidingö och där Sven Harry bodde. Han var en stor konstsamlare så det finns mycket att se i ”lägenheten”.
Det är ju alltid löpande utställningar i museet o just nu ställer man ut verk av Öyvind Fahlström (1928-1976). Den här heter Column No 2 Picasso och är gjord 1973.
Dagens efter besökte vi Liljevalchs på Djurgården. Här är Den döende dandyn som målades av Nils Dardel 1918.
Staten VS Dan Wolgers, 1992
Här finns det en historia om Dan Wolgers handlande. Han tyckte att konstnärer hade dåliga ersättningsvillkor och han tog därför två bänkar från Liljevalchs och lämnade in dom till Stockholms Auktionsverk där de såldes till en frisersalong. För summan som han fick vid bänkauktionen köpte han en fax till sin ateljé.
Två privatpersoner polisanmälde Wolgers och han dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter.
När domen kom sålde Wolgers dokumentet med delgivningen, signerat men oöppnat, till sin gallerist i Norge.
Domen har sedan sålts flera gånger, sist på auktion 2016 för 300.000 kr.
Det ironiska var att Dan Wolgers menade att Liljevalchs konsthall utförde en liknande stöld mot honom när de, utan att informera honom eller få hans godkännande, gjorde en pastisch av ett av Wolgers verk som användes till press och vernissagekort med mera. Verket i fråga var katalogen Gula Sidorna, som Wolgers hade blivit inbjuden att göra katalogomslag till 1992. På den tiden delades katalogen ut gratis i hela landet. Idag finns katalogen i samlingarna på Museum of Modern Art i New York,
Här är ett verk av Ernst BillgrenKalhygge av Lars Lerin, akvarell från 2021En utställning som visas nu en tid är av Linn Fernström (f1974). Fantastiskt fint!Vad är det här då?
Jo, taket! Det består av 166 stycken lanterniner som skapar ett rutnät.
Fasaden består av 6860 transparenta glasbottnar.
Ja, så det finns en hel del att göra även om mycket blir inställt. Man får hela tiden försöka hitta nya vägar för att hålla humöret uppe tills vi kommit igenom den här pandemin. På med munskydd och håll avstånd. Det är möjligt att det inte hjälper eftersom den nya varianten Omikron verkar vara näst intill omöjligt att klara sig ifrån men förhoppningsvis så blir man inte så sjuk så att man behöver belasta sjukvården utan klarar av den isolerad här hemma. Men där är vi inte ännu. Jag kör på men med en replängds avstånd till andra...i alla fall så gott jag kan.
Kommentarer
Skicka en kommentar