Give peace a chance
Restriktionerna var ju släppta och vi var så glad att vi kanske, kanske skulle få återgå till ett lite mer normalt liv. Då helt plötsligt framstår pandemin som vi haft i två år som ett litet problem. Det är som man säger….allt är relativt och där är krig ett större problem. Kriget är inte hos oss men det är i vår närhet och påverkar oss alla på ett eller annat sätt.
1-2 procent av befolkningen är psykopater och de söker sig uppåt i hierarkin och de som når toppen sätter kommersiella intressen framför mänskliga rättigheter, makt framför medmänsklighet. Dessa personer borde få hjälp, inte makt över länder eller plats bakom skrivbord med knappar till missiler. Nu har vi därför en person som hotar sin omvärld och vi har ingen aning om hur allt kommer att sluta.
Häromdagen lyssnade jag på podden Så in i själen som Agneta Sjödin har. Hennes gäst nu var Martina Skowronska som berättade om ”Hur man genomskådar narcissisten”. Hon hade hamnat i en relation med en narcissist/psykopat. Mycket intressant och några av oss har tyvärr fått träffa på dessa få procent som finns där ute och det med blandade resultat. Man hämtar sig (ja, några har nog tyvärr tagit sina liv också) men framåt i livet är tilliten till människor förändrade för alltid.
Så här sa Martina;
En narcissist har ett stort ego, är egodriven och gör väldigt mycket för att lyfta sitt ego för att boosta sig själv. Det är väldigt få som har diagnosen narcissistisk personlighetsstörning. Det ligger i narcissisten natur att de inte ser att de har fel och behöver hjälp. De ser ju sig själv som störst, bäst och vackrast och har den grandiosa föreställningen om sig själv och behöver därmed inte hjälp. Även om de har mördat så skylls den handlingen på någon annan, någon annan som drivit dom. Generellt kan man säga att de aldrig tar ansvar för sina handlingar utan att det alltid är någon annans fel.
Psykopater har alltid en plan för allt och alla. De drivs av makt och position men också att knäcka andra människor. De kan spela ödmjuka och empatiska utan att vara det. Det måste de göra för att man ska kunna tycka om en sån person för de behöver ju skapa relationer som dom sedan kan knäcka och bryta ner.
En narcissist behöver inte vara en psykopat men en psykopat är alltid en narcissist.
Narcissister/Psykopater dras till empatiska personer. Särskilt narcissister för de vill ju känna sig älskade o bekräftade och den här empatiska personen är ju så pass empatisk så att den personen visar ju så mycket kärlek och så mycket förståelse . Dom vill bli upphöjda till skyarna. En narcissist går alltid ihop med en empatisk person.
Kanske ska du lyssna på podden eller läsa Martinas bok ”Genomskåda narcissisten”
Tillbaka till kriget…
Både EU och USA har infört mängder av sanktioner mot Ryssland och visar på olika sätt sin avsky mot Rysslands president o hans närmaste. Ryssland utesluts ur världsekonomin och internationell handel till minimum och helst noll men kriget fortsätter. 2 miljoner människor har flytt från Ukraina.
Pengar, kläder, ja all möjlig hjälp insamlas och skickas till Ukraina. Europa samlas på olika sätt för att hjälpa. Smått som stort.
I fredags, 4 mars, kl 08.45 svensk tid spelades Give peace a chance samtidigt i ca 150 radiokanaler i 25 länder runtom i Europa. Det känns som att hela Europa står upp tillsammans o sjunger John Lennons låt från 1969 men än har inget rubbat den idé som en man på inte allt för långt avstånd ifrån oss fick in i skallen och som han tyckte var jättebra. En man som drivs av makt till vilket pris som helst. Har han ställt upp flera länder i sin tänkta erövringskö? Står vi långt fram i den kön? Vem vet? För en del svartnar det och då kan vad som helst hända.
1914-1918 Första världskriget
1918-1920 härjade Spanska sjukan.
100 år har gått och vi borde väl ha lärt oss något av historien men tydligen kan vi göra om samma dumhet flera gånger.
Man vaknar på morgonen och kollar på nyheterna vad som hänt under natten. Det är tunga nyheter men man måste kravla sig upp och försöka hitta någon mening för dagen. Ibland får man dåligt samvete för saker man gör men det är ändå det här livet som vi alla kämpar för och som vi vill leva så jag fortsätter hitta på saker att göra. När man ser de flyende barnfamiljerna på nyheterna tänker man ju direkt på sina egna barn och barnbarn. Vad har mina barnbarn framför sig i sina liv??? Man törs knappt tänka tanken klar.
Flera utställningar har vi hunnit med att besöka. På Ung Svensk Form på Kulturhuset fanns återigen ett arbete som Klara Knutsson gjort. Jag fascineras hela tiden av dessa vackra intarsia-jobb. Hon fanns ju med på Vårsalongen på Liljevalchs också.
Planritning avseende Ruds kyrkogård, Karlstads pastorat
Blyerts, tusch och färgkrita på papper monterat på kartong, 1918-1920
Arkitekten Sigurd Lewerentz (1885-1975)
På ArkDes finns en stor utställning över Arkitekten Sigurd Lewerentz arbeten. Det var ju han som var en av dom som skapade Skogskyrkogården. Sigurd Lewerentz föddes förresten i Bjärtrå församling i Västernorrland. Hans far var disponent vid Sandö glasbruk. Det var tider det....På 1700-talet uppfördes Sandö glasbruk. 1853 blev tonsättaren och musikern Franz Berwald glasbrukets disponent. Han uppförde ett ångsågverk och Sandö bayerska ölbryggeri. Sågverket, brädgården och bryggeriet brann ner 1862 men fem år senare anlades ett nytt sågverk på ön. På den tiden var det alltså full fart på Ångermanälven. Tänk sågverk, glasbruk o ölbryggeri....idag kämpar Västernorrland med det mesta.
1888 brann det igen och nu försvann sågen, brädgården, glashyttan, handelsboden samt tre fartyg. Det byggdes upp igen men p g a ytterligare bränder så lades glashyttan ner för gott 1928. Konkurrensen från fabrikstillverkat glas blev för svår.
Utställningen på ArkDes visar mängder av fotografier som Lewerentz tagit själv, tidningsurklipp och bilder på byggnader och massvis med ritningar. När man tittar nära på ritningarna så förstår man ju vilken tid det tagit att göra dom. Nu görs allt med hjälp av datorer.
Moderna Muséet köpte in konst av 34 konstnärer under 2021 och dessa finns nu i utställningen "Svenska förvärv: Inblickar". Ett av inköpen var Helena Lund Eks Alice & Paula målad i äggtempera på gesso blandat med sand. Hennes installation var helt klart bäst tyckte jag, även om det fanns andra guldkorn också.
Helena var ju den konstnär som målade av Strandbergsfamiljen utifrån ett foto ca 3 veckor innan Mats gick bort. Målningen gjorde hon snabbt och med hjälp av vänner fick vi tavlan från Stockholm ända upp till stugan i Övik. Så fort vi fick den så satte jag upp den och det var bara några dagar innan Mats lämnade oss men han fick i alla fall se den. Mitt minne från den dagen är att han var så svag att han inte ens kunde sätta upp tavlan. En sak han skulle gjort med vänsterhanden tidigare i sitt liv. Fuck Cancer!
På Historiska Museet har de en stor, väldigt stor Vikingautställning. Där fanns många arkeologiska fynd där min kusin är en av dom som gjort fynd vid utgrävningar hon varit med på. Spännande jobb. Perioden 750 till 1100 efter vår tideräknings början kallar vi Vikingatiden. Tänk att göra fynd från den tiden vid utgrävningar.
Bilden visar ju en digital runsten men den tydliggör ju en berättelse om slagsmål där en man dör och forslas bort på häst osv.
Det finns ungefär 3000 runstenar och ristningar. Nästan alla är gjorda under vikingatiden, ca 750-1100 efter vår tideräknings början och framför allt under dess senare del från 900-talet och framåt. Bara ca 20 st är av äldre datum och tillkomna under perioderna dessförinnan.
En kväll var vi på Dramaten och såg MacBeth i nyskriven tappning. Det var mitt första besök på Dramaten o jag beundrar ju som alltid gamla byggnader både in- och utvändigt. Kungliga Dramatiska Teatern invigdes 18 februari 1908.
Leif Andrén, Kjell Wilhelmsen och Christina Schollin är några av de kända skådespelarna i uppsättningen. Christina Schollin är 84 år så man får ju lyfta på hatten och gratulera till att ha rollen som drottning MacBeth.I förra veckan fick jag ett hedersamt uppdrag från torsdag morgon till fredag kväll. Jag fick vara ensamstående farmorn och ta hand om Maja-Lisa då hennes föräldrar var bortresta på olika uppdrag. Det gick jättebra men att ta hand om en 1,5-åring är ett heltidsjobb för en gammal farmor. Hon håller på att bygga upp sitt ordförråd så gissningsvis så säger hon ”Dä” 250 ggr/dag och pekar på något. Vi förstår kanske inte hennes prat men hon förstår då allt vad vi säger. Det visar hon på olika sätt. Det är mycket bäbisjobb i hennes ålder. Samtidigt som jag myser och njuter av dessa dagar tillsammans med Maja-Lisa så får man en klump i magen när man tänker på vad hon har framför sig. Alla andra så Maja-Lisor som är på flykt med sin mamma o lämnat sin pappa i sitt hemland för han är beordrad att strida och försvara sitt land. Då är min lilla klump i magen ingenting mot vad de har.
Fy tusan för denna värld. Vi människor är ju hur korkade som helst. Vi har en enorm klimatkris som tar stora steg mot att välta världen, vi har en pandemi där en stor del av befolkningen i världen inte har fått vaccin utan ska kämpa med pandemin och där kan viruset mutera till en ny version som sprids ut över världen, vi har en mängd krig och så startar en galenpanna ett till. Ibland har man ju lust att bara checka ut.
Ett sätt att hitta glädjeämnen o kraft i sitt liv är att gå på föreläsningar o det har jag gjort idag. Senioruniversitetet hade sin första föreläsning idag. Dagens ämne var ”Hälsingegårdarnas inredningskultur - en färgrik tidsresa”. Hälsingegårdarnas vackra inredningar är ju en fröjd för ögat att se och jag vet ju sedan tidigare att man kan ta en flaga av färgen och ta fram exakt samma nyans men idag fick vi förstå att analysmetoderna idag är betydligt mer avancerade. Ett forskningsteam på nio personer hade forskat på lite olika sätt, från humaniora till naturvetenskapligt och med ultraviolett strålning och infrarött ljus samt datautrustningar tagit fram vilka pigment och bindemedel allmogemålarna använt på 1700 - och 1800-talet. Vilka som var målarna på den tiden och var de kom ifrån. Imponerande.
Man bör ju absolut besöka Världsarvet Hälsingegårdar och njuta av de vackra motiven på plats. Ytterligare en punkt på min To-Do-List.
Blåmålaren var en målare som gjort många målningar i Hälsingegårdarna men vem var han?
Så fint och bra skrivet. Mycket och intressant läsning Så söt hon är lilla Maja-Lisa. Vi ses snart 😊❤
SvaraRadera