Bad news

Måndag 18 juni är snart tillända och lika bra är det. Det har sipprat ut mycket energi idag.

Efter provtagningen på förmiddagen så träffade vi Camilla, överläkaren på onkologen, för en bedömning av höften. Efter några tester så beslutade hon att en enkel röntgen skulle göras redan idag.  Mats skulle åka rullstol inom sjukhuset och inte belasta benet. Hon skulle ordna så att han fick ytterligare en krycka med sig hem sedan. Förberedde honom också på att det så småningom kan bli rullator. (funkar lite halvdåligt här hemma eftersom vi bor på ett berg och i en liten bostad men det problemet tar vi då)

Som jag tidigare sagt så har ju samtliga undersökningar på Umeå sjukhus varit samordnade på olika sätt och flera undersökningar har bokats samma dag som frågan uppstått. Så blev det även idag. Camilla beställde en röntgen och vi gick dit. När den var gjord så fick vi träffa henne igen som då fått bilderna bedömda och man kunde konstatera att det finns små metastaser på skelettet!! Därav värken. De kan ha funnits en tid men nu blivit så pass i storlek så att de framkallar smärta.

Strålning kan vara en behandling men innan beslut tas om vad som ska göras så ska en stor/hel skelettröntgen göras för att se om det finns metastaser på flera ställen. Denna röntgen kommer troligen att göras under nästa vecka i Umeå.

En injicering av XGEVA som är ett protein som verkar genom att minska och förhindra nedbrytning av skelettet sattes in direkt. Denna injektion ska ges sedan var 4:e vecka. I kombination med den så ska han även ta 2 kalktabletter/dag för att stärka skelettet.
Förutom kalktabletterna så fick han även Ibumetin, antiinflammatoriskt och smärtstillande medel. Ses ingen förbättring av smärtan inom  tre dagar så ska han höra av sig och då ges någon kraftigare medicin.
Den tablett som testats om den kan blockera cancercellernas tillväxt sätts ut omgående - den gav tydligen ingen effekt.

Sjukgymnasten kom med en krycka till och gav råd om hur han ska gå med dom - inte hoppa fram, inte skynda.
Det behövs mental omställning och acceptans för Mats. Han har varit frisk hela livet men nu krånglar än det ena och än det andra. Sånt tar tid att inse och acceptera.

Återbesöket på Öron-Näsa-Hals avbokades då läkaren var sjuk och lika bra var väl det då fokus nu ligger på annat håll. Eller så samordnas det besöket med röntgen nästa vecka eller den 4 juli då lungröntgen ska göras - vem vet?





Kommentarer

  1. Nej, vad tråkigt för er 😦
    Hoppas nu att han får lindring på smärtan. Synd att jag inte var hemma när ni var hit.
    Vi tänker på er och håller tummarna. Många kramar 😘

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil