Det sägs vara hälsosamt och stärkande i fjällen

Det hände så mycket tungt den här veckan så jag måste iväg och hämta luft! På lördag morgon åkte jag upp till Henriksfjäll/Kittelfjäll. 
Egentligen är det ju Mats som knackat mig på axeln en tid och sagt; Hallå där, du kan inte åka förrän du varit upp till stugan och slagit på värmen!
I somras när Jens, Stina, Mats och jag var däruppe så lejde vi en firma som skulle gräva runt huset under hösten så att inte vatten rann mot huset. De skulle också, som jag och Jens kom ihåg det, gräva fram vattenledningen som går in i huset. Vi hade nämligen inte en aning om hur något var draget. Mats köpte ju den här stugan ifjol och tyvärr hann han inte göra allt som han planerade och önskade. 
I september pratade jag med Daniel som bygg- och grävkillen heter och hörde att de grävt men när jag frågade om vattenledningen så hade de inte uppfattat att de skulle gräva fram den....September var en månad som jag inte orkade fundera på vare sig stugan, vattnet eller värmen där. 
Nu har ju Mats som sagt knackat mig på axeln en tid så jag körde upp igår. Jag kom till stugan vid 15-tiden. När jag kom in insåg jag att elen inte fungerade. Mindes då att Daniel sagt att de grävt av elkabeln men lagat det. Jag ringer därför honom. Han säger då att jag måste gå och slå på strömmen ute i elskåpet som är på en stolpe på baksidan. Ok. 
Nu har jag som alla vet inte behövt bry mig i vare sig elskåp eller el. 
Det har ju varit mer som ett av de Tio budorden; 
- Gud sade; Varde ljus. 
- och då hade elektrikern/Mats redan dragit trådarna. 😁
Numera har jag två val: Endera lär jag mig själv att lösa problemen eller så lejer jag någon som löser dom. 
I Henriksfjäll en lördagkväll får man försöka lösa problemen själv. Jag gick därför ut till elskåpet och försökte förstå vad jag skulle slå på. Switch 1 och 0 stod det ju men ingen tydlig knapp. Eftersom jag har respekt för el så ringde jag Daniel igen som gav mig självförtroende att trycka upp det som var "knappen". Ingen lampa som visade att strömmen var på men men. 
Gick in igen men förstår ju att något är fel. Elementen blir inte varma. Spisen ger felmeddelande E8 vilket inte ens beskrivs i bruksanvisningen. Jag byter 10 amperes säkringarna inne. Ingen förändring. Inga varma element. Lampor som fungerar i hytterna men i stora rummet glöder de bara....Det måste vara något med säkringarna ute i skåpet...men jag har inga 16 amperes säkringar...OM det nu är det man ska ha där. 😲
En granne i Bäck håller på att bygga i Kittelfjäll och jag visste att de var uppe i helgen så jag åkte dit för att rådslå med dom. Jodå, det är en fas borta så du måste kolla säkringarna. De hade säkringar som jag kunde låna och dessutom kunde jag sova hos dom om jag inte fick igång värmen. 
Tillbaka till stugan och elskåpet. JAAAA! När jag byter en säkring, som man direkt inte kunde se var trasig, så ser jag hur det lyser i fönstret i stugan. Glödljuset i lamporna var nu borta och lamporna lyste som de skulle! In och på med alla element plus två fläktelement. 
Jag var trött efter de senaste dygnen då jag sovit väldigt dåligt så jag gick och la mig tidigt. Vaknade någon gång under natten och kände att det var varmt men orkade inte bry mig. Vaknade strax efter 05.00 och gick upp och drog ner termostaterna. Då var det 25 grader! på fönsterbrädan så det var nog ännu varmare i rummet. 😁😁😁. 
E.ON får direkt återbäring av mig 😜. 
Jag somnade om en gång till och vaknade 08.20! och då har vi ju dessutom fått en extratimme i natt eftersom vi övergått i vintertid. Jaaa.....jag var helt urlakad. 
Daniel kom och hjälpte mig förstå hur jag bäst skulle göra för att inte riskera vattenskada under våren. Jag hade köpt med mig en frostvakt så den satte vi in i diskbänkskåpet. De övriga elementen stängde jag av. Nu får vi hålla tummarna att det funkar. Mats har inte "sagt" något i alla fall. 

Som ni ser på bilderna så var det ett fantastiskt väder! Jag höll aldrig på att komma hem för jag såg något jag ville fota hela tiden.
På vägen hem såg jag en hel del renar och det toppades med stora rengärden där samerna börjat samla in sina renar för vidare transport ner mot inlandet. 
Det var säkert 30 bilar vid rengärdena så jag antar att det var mycket folk där och gissa hur gärna jag skulle vilja träffa dom och kunna komma ännu närmare för att fota!
Jag är ändå glad att jag fick stå där och kika en liten stund. Tack för den underhållningen!
Nu har jag fyllts av lite kraft så nu tror jag att jag orkar hålla mig upprätt igen. Det var ju kallt i stugan när jag kom men det löste sig ju. Det hade kunnat vara värre. 
Det har ju kunnat vara så här också. 😲
Det här huset "blåste omkull" då det stormade den 26:e september. 
Nu är jag hemma och alla minnen lyser klarare igen. Fotot på Mats står där på köksbaren, Silkys matskål står på köksgolvet....men Inger skickade mig en bild över katthimlen så jag tänker att Silky har gått regnbågstrappan och Mats har mött henne med hårborsten så nu är de tillsammans igen. 
❤️❤️❤️❤️







Kommentarer

  1. Ojoj du har hunnit vara en sväng till fjällen också. Och av de fina vyerna du tagit foto på så hade jag gärna åkt med. Då hade det blivit lite lättare i stugan med elen och allt men imponerande ännu en gång så klarade du ut denna grej också....
    Mäktigt och de foton du tagit däruppifrån på renar mm varit riktigt goa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja helt klart hade du fixat elen snabbare än mig.😁 Även Inger o Claes sa i efterskott att de gärna följt med mig men stugan är i dåligt skick så jag kan inte ha några "gäster" än så länge. Förhoppningsvis får Jens o Stina ordning på den med tiden. Vädret o vyerna var fantastiska och att se och lyssna på så många renar på en gång var en upplevelse. Det var mycket "snack" där inne i hägnen 😊

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil