Världens Bästa Leo fyller 11 år plus annat skoj!

I måndags sjöng vi för Världens Bästa Leo som fyllde 11 år! ❤️❤️❤️❤️ Grattis älskade Leo!
Adam sjöng på spanska, Jenny på svenska och jag på engelska. Vi sjöng samtidigt och vi sjöng Feliz Cumpleanos/Ja, må du leva/Happy Birthday to you. Jättefin sång, eller hur Leo? 😁
Jag vet inte om jag sagt det men Leo är världens finaste och bästa kille och jag är inte alls subjektiv 😜
Han hade sitt födelsedagsparty i lördags/söndags. Tre inbjudna kompisar kom vid 16-tiden på lördag o då började partyt med fotboll på baksidan. Självklart! Sen blev det mycket TV-spel varvat med god mat och snacks. I inbjudan stod det också att de skulle sova över så sent omsider kom de i säng för att sedan fortsätta partyt lite på söndagmorgon. Tuff helg för både Leo o föräldrar 😜. 

Jag visste ju om den här festen så jag fegade ur och bokade en helg i stan med Jens och Stina 😁.
Jag åkte därför in med Adam på lördagsmorgonen. Han skulle på jobb och jag med....ha, ha...nej, jag skulle ut på upptäcktsfärd igen 😁
Jag visste att Jens och Stina skulle på MoMA o se en dansföreställning kl 13.30 så vi bestämde att träffas där. 
Adam skulle in i City på jobb så jag hoppade av rätt nära Central Park och klockan var nog bara strax efter 09.00 då. På bilden ser vi en del av Grand Army Plaza och här är den östra entrén in till Central Park.
Härifrån kan man åka med häst och vagn genom Central Park. Jag är inte så förtjust i den här idén utan önskar snarare att alla dessa hästar skulle få vara mer ute i naturen än bland trafik och människor. Undra om de får gå lös i en hage med mycket grönt gräs mellan arbetspassen? En häst som jag såg var då så mager så man såg revbenen på hen. 😕
Jag var ju tidigt ute och hade lite olika val vad jag skulle göra men bestämde mig för att först och främst gå o äta lite frukost. Passerade lite byggnader som gör att man nästan ramlar baklänges när man tittar upp på dom 😊.
Eftersom det var tidigt på dagen så kunde jag även ta en bild på denna fina skulptur som Robert Indiana skapade 1964. Annars brukar det nästan alltid vara kö här av folk som vill ta bilder tillsammans.
Jag bestämde mig för att gå in på MoMA för att se utställningarna innan jag skulle träffa Jens och Stina.
I somras, 2018, var "tornet" på MoMA på plats o därmed ingår byggnaden i en av de sex högsta i New York.
 Jag har åkt helikopter ett par gånger över New York men tack och lov så var de större än den här! Den här producerades 1945. Den väger visst ca 625 kg.
Här är "Last Supper" gjord av Andy Warhol 1986.
De sista två åren av hans liv (han dog 1987) gjorde han ungefär 100 olika variationer av Leonardo da Vinci´s Last Supper.
Här tog han med två stora företags loggor; Dove (duva) symboliserar Helig ande och GE, General Electric, liknar ett religiöst monogram
Three Musicians gjord av Pablo Picasso 1921. Han själv finns ofta med i hans målningar som en Harlekin - en clownfigur. Ser du föresten hunden nere till vänster? 😊
En annan målning av Pablo Picasso, Les Demoiselles d´Avignon. Målades 1907. Här finns han dock inte med själv. 😊
Revolutionerade konstvärlden när den visades första gången. Den föreställer fyra prostituerade och namnet d´Avignon fick den efter en gata i Barcelona som var känd för sina bordeller.
The Starry Night av Vincent van Gogh. Målad 1889 när han under ett år var inlagd på ett mentalsjukhus i Saint Rémy i södra Frankrike. Under den här tiden målade han mer än 150 målningar.

Ja, det var några tavlor av de kända konstnärerna. Säkert är alla konstnärer kända som har sina utställningar på MoMA men jag känner inte till dom....
Judson Dance Theater bildades i början av 1960-talet och de som ingick i den här gruppen visade vid den här tiden en ny typ av koreograferad dans, experimenterade på ett nytt sätt.
Även Sverige hade några av medlemmarna på besök.
Gruppen som hade dagens föreställning gjorde samma koreografi som då på 60-talet. Nu kan man väl tycka att den var lite för långdragen...eller man och man, jag tyckte det i alla fall.
Även den här var med samma koreografi som då på 60-talet.
Men så kom då Will Rawls och Andros Zins-Browne (till höger) och gjorde See-Saw.  Jättebra!
Två fullvuxna män på en gungbräda kanske inte låter så roligt men det var det.
Nu fick jag dessutom träffa Andros som Stina (o Jens) känt sedan många år. Stina o Andros har gjort en del dansföreställningar tillsammans också och när Andros är i Stockholm och arbetar så brukar han bo i våran lägenhet i Solna.
Kul att få träffa honom!
Stina har flera danskompisar från Sverige här denna vecka för det är en stor Festival med dansföreställningar på olika ställen i stan - började redan förra veckan. Flera av dom kom nu till MoMA.
Rose II av tyska skulptören Isa Genzken får avsluta besöket på Modern Museum of Art för den här gången.
Stina hängde med sina kompisar sista kvällen innan de skulle åka tillbaka till Sverige och Jens och jag åkte till Brooklyn och åt middag på Krolewskie Jadlo, en polsk restaurang inte långt ifrån där de bor och nu hade vi ju nära hem till Pablo också 😊.
I den här delen av Brooklyn finns många polska affärer och restauranger. Det var ju som så att många som emigrerade hit i slutet av 1800- och början av 1900-talet flyttade ihop i små områden, China Town, Little Italy, Little India, West India/ Caribbean,  Little Odessa (många från Ryssland el forna Sovjet) och så i Brooklyn finns många med polsk bakgrund.
Precis som det sker hemma och på andra ställen i världen även nu. Man känner ju sig lite tryggare när man bor med "de sina". De som man kan prata med på sitt eget språk.
För att lära sig lite mer av historien om hur New York kom till så besökte jag därför Museum of The City of New York på söndagen. Det ligger rätt högt upp på östra sidan av Central Park och är ett lite mindre och även lite mer okänt museum men jättebra! Här slipper man trängas med alltför många besökare.
Som alla andra museum så kan man ju läsa sig less och se en massa föremål och så var det även här men det bästa är nog den 30 minuter långa film om hur New York kom till från 1609 och fram tills idag.
Att berätta 400 år på 30 minuter blir ju lite pressat men det var väl så här typ....ja, efter de olika indianstammar som funnits här.
Det började med att holländske kaptenen Henry Hudson seglade in och gav då platsen namnet New Amsterdam....ja o så namngav han ju Hudsonfloden. De lär ha köpt Manhattan av indianerna för lite olika saker men till ett värde av ca 24 dollar i dagens valutavärde.
F ö så fanns det väldigt mycket bäver här i området så det blev bäverjakt o skinnet såldes sedan till Europa för att sy vattentäta hattar av.
Sen kom då engelsmännen och erövrade stad och mark 1664 och ändrade då namnet till New York. I slutet av 1700-talet så var New York huvudstad i USA några år. Då fanns även en stadsmur där Wall Street nu ligger, därav namnet på den gatan.
Nu bor det ca 8,5 miljoner i New Yorks fem stadsdelar Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island.
Manhattan: Skyskraporna....
Brooklyn: Var en självständig stad fram till 1898.
Queens: Störst av stadsdelarna
Bronx: Stadsdelen är uppkallad efter svensken Jonas Jonsson Brunk som lär ha varit den första att slå sig ner där, 1639.
Staten Island: Mest förortslik sägs det...jag har inte varit där....ännu 😊

Det har hänt mycket sedan 1609 😊 då det bara var några tusen invånare.
Det här var bara en minimini sammanfattning - det finns hur mycket som helst på internet att läsa.
Det var dags att åka "hem" till Long Island igen men jag gick en liten promenad i översta delen av Central Park på väg till tunnelbanan som skulle ta mig ner till Penn Station.
Det är så skönt att gå i Central Park. Parken är så stor så att ljudet från mångmiljonstaden försvinner och man går i tystnad...eller ja, nästan 😜.
Längst upp i parken ligger The Conservatory Garden. En del av Central Park som är anlagd som en Italiensk, Fransk och Engelsk park med klippta häckar och, på sommaren, väldigt mycket o fina blommor....jag måste ta mig hit när det blommar också 😲
Den här vackra grinden vid ingången är gjord i Paris 1894.
Den här lilla sjön, Harlem Meer, påminner mig om Råstasjön och alla promenader jag tagit där.
Det är en kall men fin vinterdag i januari o isen har lagt sig.
Ja, det blir lite återkoppling till Solna på något sätt 😁

Det är dags att åka hem till Jenny igen. Jag började ju det här inlägget med det som händer EFTER att jag gått här i Central Park.
Leo hade ju sina kompisar på Sleep-over och på måndagen fyllde han ju 11 år.

Tyvärr så blev Thea sjuk igen så både måndag och tisdag har jag varit hemma med henne. På måndagkväll hade hon 40,2 i feber 😲 och nu på tisdag kväll 39,2 så vi blir hemma imorgon också. Lilla Thea...nu har jag varit här i åtta veckor och hon är nu inne på sin tredje förkylning på den tiden. Typiskt dagisbarn och det sägs ju inte vara så ovanligt heller med många förkylningar de första åren....jobbigt...😕

Nu får vi hålla tummarna att Thea blir frisk och vi andra inte blir sjuk för vi ska ju åka bort i helgen! 😁

Kommentarer

  1. Hej på dig over there 😍
    Vad bra du skriver. Vi som läser din blogg får lära oss mycket.
    Synd att Thea blir så ofta förkyld. Så jobbigt för henne 😥
    Här går allt sin gilla gång och alla är friska. Idag har vi grattat Erik på hans 19 års dag. Tänk vad tiden går.
    Ha det bra/Hälsningar från Inger

    SvaraRadera
  2. Det är jätteintressant och lärorikt att läsa din blogg!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil