Tjyv-Antes grotta - Check!

Ja, alla årstider har väl sin charm men nu tycker jag att vi är inne i den allra bästa tiden på året. Midsommartid!
På fredag är det midsommarafton, 21 juni, och samtidigt är det sommarsolståndet. Då är dagen som längst och natten som kortast här. Sen vänder det.....men vi märker det inte på ett tag ännu utan vi fortsätter njuta av de ljusa nätterna.
Förutom att vi har nästan dagsljus dygnet runt så har vi dessutom haft enormt varma fina sommardagar och kvällar! 😎
I måndags kom Tina på besök och vi satt ute på altan till ca 22.30 och då var det inte kylan och inte ens myggen som tvingade in oss utan snarare att det var dags att gå och sova för på tisdag skulle vi åka upp till Titti i Håknäsbacken. Även Åsa kom.
Redan ifjol bestämde vi ju oss för att gå till Tjyv-Antes grotta utanför Nordmaling. Nu är det gjort!
Grottan är 30m lång, 3,5 m bred och ca 10 m hög. Den lär ha varit tillflyktsorten för Tjyv-Ante eller Anders Andersson f 1823, kolarson från Storfall. 1842 dömdes han för kyrkoplikt men 1845 lyckades han rymma från en fångskjuts. Inbrott i trakten sattes i samband med rymlingen. Året därpå dömdes han på nytt för stöld och fördes iväg mot Landskrona fästning. Under fångtransporten lyckades han fly igen. Han hittades samma höst och straffades med uppenbar kyrkoplikt. Efter detta är inget känt om hans öde.

Uppenbar kyrkoplikt innebar att man inför sockenborna i den församling där man bodde, gick upp på pliktpallen under den allmänna gudstjänsten, erkände sin skuld och betygade sin ånger. Brottslingen fick sedan formellt förlåtelse och återupptogs i församlingen.

Grottans innersta del är totalt mörk och kräver medhavd belysning....

Gick vi då in i grottan? Vi klättrade ner på de stegar som var fastsatta i berget. Gick de första 8-10 metrarna på stora, runda och lite hala stenarna. Det är kallt så det ryker ur munnen trots att det är över 20 grader varmt där ovanför. Det droppar från bergtaket. Ingången till grottan gör en 90 gradig vinkel för att gå vidare och där är det helt mörkt. Vi har pannlampor, mobiler och ficklampa...
Tack, men nej tack! Det räcker för oss 😁. Det blir onödigt spännande att krypa in där. Vi klättrar upp för järntrapporna igen. Vi har varit fram till grottan. Det räcker!

Medhavd lunch ute i den ljumma sommarvinden smakade underbart där ute i skogen. Vi fortsatte att hemestra och besökte både Olofsfors bruk och Nordmalings kyrka innan vi åkte tillbaka hem till Titti för att sitta ute och prata, skratta och njuta i sommarvädret. Åsa åkte hem men Tina och jag sov över.
Idag gjorde vi besök i Hummelholms naturreservat. Hummelholms lövängar är unika för Sverige. Det är ett landskap med månghundraåriga anor som är på väg att försvinna. Det är ängar med mängder av blommor men det finns även gråal och hägg.
Vårfloden i Öre älv varierar mycket år från år. Vissa år kan ängarna helt stå under vatten vid vårflod och ismassorna kan också vräkas ut över ängarna och pressa omkull träd och buskar. Slam och sand lagras då över marken och gödslar ängarna och förnyar växttäcket.
Under helger i augusti samlas bybor för att med maskin, lie och räfsa genomföra slåttern på holmarna i naturreservatet.
Mycket fint och ovanligt landskap.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil