Går allt sönder nu?

21 mars 2020. 1746 smittade i Sverige idag enl Folkhälsomyndigheten. Det är säkert flera men man testar inte samtliga. 61 av de smittade har fått intensivvård. 20 döda efter att ha smittats av coronaviruset.
Samtliga äldre och med underliggande sjukdomar men ändå.....

Så här skriver Folkhälsomyndigheten:
Laboratoriebekräftade fall är en indikator för att följa utvecklingen. Den 13 mars förändrades provtagningsstrategierna för covid-19. Initialt provtogs personer som vistats i områden med känd smittspridning av covid-19 men sedan den 13 mars provtas framförallt personer med symtom förenligt med covid-19 infektion som är i behov av inneliggande sjukhusvård samt personal inom sjukvård och äldreomsorg. Detta innebär att personer med milda symtom inte uppmanas kontakta vården och därför inte hamnar i statistiken över anmälda fall. Andra övervakningssystem är under uppbyggnad på Folkhälsomyndigheten och kommer kunna ge information om spridningen i andra delar av befolkningen.

Personer över 70 år avråds från att ha sociala kontakter, åka kollektivt, gå ut och handla och liknande. Det är stigande risk i takt med stigande ålder. Har man dessutom någon kronisk sjukdom så ökar risken ytterligare.
Vi avråds från att resa till och från storstäderna där antalet smittade är störst för tillfället. SJ kör betydligt färre turer nu och många följer råden och avstår från att resa. SJ lämnar värdebevis som man kan utnyttja senare för bokade resor som gjorts. Tack!
Flygen är få och många länder har stängt sina gränser. Folk försöker ta sig hem istället från olika destinationer i världen. Även det kan vara trickigt.
Vi börjar närma oss påskledigheter och myndigheterna ber oss tänkta igenom om det är nödvändigt att resa. Själv tänker jag på fjällanläggningarnas AfterSki, kabinbanor, gondoler och liknande där man har personer nära inpå sig. Jag röstar för att anläggningarna stängs omgående i år. Visst, stugor är hyrda osv men många av gästerna ska säkert ut på restauranger och äta osv. Är det värt risken att bli sjuk? Även om man är ung så sprider man ju till nära och kära. Som sagt...är det värt det?
Tvätta händerna, tvätta händerna och tvätta händerna igen råds samtliga att göra. Hjälp äldre och andra som har svårt att handla.
Känner du dig sjuk med feber, hosta och förkylningssymtom? Stanna hemma!
Gymnasieskolor, KomVux och universitet har stängt och eleverna studerar hemma, på distans. Än så länge är förskolor och skolor i gång men ett beslut om att stänga dom kan ske snabbt. Det sämsta med att stänga skolor och förskolor är ju att då måste en hel del föräldrar vara hemma med barnen. Många av dessa föräldrar arbetar inom vården och liknande så det är nog bra så länge de kan ha skolorna igång. Farmor, farfar, mormor och morfar kan inte ta hand om barnen. De är ju en högriskgrupp. Några förskolor är planerade att vara öppna om det blir en nationell stängning. Föräldrar som arbetar med samhällsviktig verksamhet ska kunna få hjälp med barnpassning där.

Myndigheterna kämpar att få ut budskapen om att vi alla måste ta vårat ansvar. Några köksbordstyckare skriver av sig på sociala medier och talar om hur man ska göra. Dom vet vårt lands bästa. Experterna gör fel enl dom. Varför gör vi inte som i Italien, Spanien, England, Tyskland osv...Jag blir så trött och less på dem.

Det här är ett nytt virus som vi inte har något botemedel emot. Inte heller något vaccin. Vården klarar inte om antalet sjuka blir för stort. Vi har inte det antal respiratorer som kan behövas. Vi har inte tillräckligt med personal. Man vill ju såklart inte behöva "välja" vem de ska hjälpa om antalet till akuten blir för stort.
Vi kan inte söka sjukvård samtidigt, allihop. Det är det som myndigheterna försöker få oss att förstå så att sjukdomen sprids ut på längre tid. Troligen kommer vi att bli sjuka, ca 60 % tror man men de flesta kommer bara att få lättare symptom men så finns det en del som kan komma att kräva sjukhushjälp.

Italien, med sina drygt 60 miljoner invånare är hårt drabbade. 41000 har konstaterats bära smittan.
Efter Kina så blåste ju Coronaviruset igång mest i Italien. Många besökte ju alperna under sportlovet och tiden däromkring. AfterSki:n och liknande blev ett perfekt ställe att sprida smittan. Många blev smittade och spridningen blev snabb och stor. Många av den äldre befolkningen med underliggande sjukdomar klarade inte det. Sjukvården kraschade. 3400 döda nu.
Spanien har drabbats lika hårt. Sjukvården knäar.... Ja, stor del av världen....och ändå har vi inte sett kulmen på smittan.
Många har stängt sina gränser och vissa länder har också förbjudit sin befolkning att vara ute. De måste ha intyg med sig för att gå och handla, besöka apotek eller liknande.
När viruset når Syrien, Jemen och liknande länder där krig och svält råder sen lång tid tillbaka.... hur ska de klara det?

Fladdermöss kan vara ursprung till Coronaviruaset. Nu kan viruset ha landat i ett annat djur först innan det gick över till människor. Man vet inte ännu....
De första fallen kom i Wuhan i Kina men nu ser man hur vi sitter ihop över hela världen.

Sen har vi då ekonomin. Börserna har rasat över hela världen. Vårt sparade kapital har minskat avsevärt. Företag måste varsla sina anställda och en del stänger ner/pausar omedelbart. Hotell, restauranger, resebolag, evenemang stängs.
Allt tyder på att det blir en lågkonjunktur över världen.
7-8 miljoner amerikaner tror man kommer att bli av med sina jobb under det här året. Hur många blir det i Sverige?

Själv sitter jag delvis i någon sorts hemma-karantän. Vill inte besöka någon och får inte besök heller. Pratar en hel del i telefon men det kan inte ersätta den sociala kontakt man har annars. Emellanåt måste jag ju ut och handla mat men för varje dag som går och för varje artikel man läser eller inslag man hör på radion eller TV:n så kryper man bara längre in i sitt ide. Hur länge klarar man det innan man ger sig ut och så får det bära eller brista? Om man ändå visste hur man klarar sjukdomen? Ibland känns det som att jag tar den nu så får jag ju en immunitet...hur länge nu den varar...ingen vet men så hör man alla myndigheternas råd eka igen.
Då går jag tillbaka till:
X; Syrummet eller stickningen.
Klipper lite buskar där ute i vårsolen. (Vi har ju i alla fall tur med vädret 😜. Idag ja...säger den pessimistiske.)
Ser något program på TV:n
Försöker mig på ett korsord en stund
Sen är dagen slut och man kan sova några timmar innan man börjar om från X igen.

Under tiden allt detta pågår så kanske Moder Jord helar sig lite.

Ja, tänk vad en liten fladdermus kan ställa till med.....eller åtminstone ett litet, litet virus kunde kollapsa världen. Kanske, kanske kommer det något gott ur det här också. Det är svårt att se det nu men vem vet?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil