Fredag bus - Lördag ljus

 

Allhelgonahelgen är här! Det är lite rörigt den här helgen. Det är Halloween (Alla Helgons afton) på fredagen med häxor, spöken, godis eller rackartyg och det är Alla helgons dag på lördagen med ljus och att minnas de som gått bort. Historien med ljusen är att man trodde att de döda återvände hem efter sommaren och behövde vägledas med ljus och eldar. Det är ju lätt att tro att Halloween kommer från USA men det har faktiskt sitt ursprung på Irland och Skottland. Irländarna tog med sig traditionen när de emigrerade till USA under 1840-talets svält- och nödår. Under 1950-talet blir Halloween en riktigt stor helg i USA. 

Oktober som jag tycker brukar vara en jättetråkig månad har bara swishat iväg. Nu är ju inte november någon favorit heller, möjligen ännu tråkigare, men vi får väl se vad den bjuder på. 

Jag gjorde en snabbtur upp till Bäck för snart två veckor sedan. Körde upp på måndagen, tömde överfulla hängrännor på löv, klippte ner lite växter, gjorde det sedvanliga gravbesöket, bytte till vinterdäck, några besök hos vänner o sen vände jag tillbaka på onsdagmorgonen. 
Jag hade tur för tisdagen var solig och fin. Veckorna innan hade det ju regnat otroligt mycket och när jag åkte på onsdagmorgonen så regnade det igen. Vattenfall var där och skulle gräva el för grannarnas nybygge. Jag insåg ju att nu låg nog gräsklipparens slinga illa till igen så jag pratade med killarna o förklarade var (ungefär) den ligger. De skulle ju gräva till elskåpet som står hos mig. De var glad för informationen o skulle försöka lyfta den. Sen åkte jag. Dagen efter kollade jag med grannen hur det hade gått. De hade grävt av den men lagat den. Nu blir det spännande till sommaren.....kommer den blå lampan lysa i laddstationen när jag kopplar in strömmen? I så fall är slingan hel. Nu vet jag ju i alla fall var man ska börja leta om det är brott på slingan. 
På lördagen åkte jag, en kusin o hennes franska väninna (som jag träffade på St Barth ifjol) på utflykt till Gripsholms slott. Ett besök där under sommaren skulle nog vara omöjligt i dessa pandemitider. Mariefred är ju en typisk gullig sommarstad så det skulle vara näst intill omöjligt att hålla avstånd. Nu var det inte så mycket folk så vi kunde promenera omkring ostört. 
Slottet ligger på en holme och den första borganläggningen uppfördes på 1380-talet av riksdrotsen (överhovmästare) Bo Jonsson Grip efter vilken slottet fått sitt namn. Det nuvarande slottet uppfördes av Gustav Vasa med början 1537. Sedan har det byggts om och till flera gånger, framför allt av Gustav III under senare delen av 1700-talet. 
Då lades också grunden till den svenska statens stora porträttsamling som nu uppgår till ca 5000 konstverk. På bilden ser du Gustav II Adolf och hans hustru Maria Eleonora av Brandenburg. Gustav II Adolf var kung 1611-1632. 
Rummen var fyllda av målningar av kungar och drottningar från hela Europa och under flera hundra år tillbaka men slottet visar också interiör från fyra århundraden tillbaka. Fantastisk vägg- och takmålningar. 
Sen kom vi till några målningar där man kände igen personerna. Man kan också se hur konsten att måla porträtt förändrats genom tiden. Det känns som att numera avbildar konstnären den person det gäller men på en del av de äldre konstverken tyckte man sig kunna avläsa personligheten hos kungen eller drottningen. Jag vet inte men en del såg självsäker o maktlystna ut, andra såg snäll och vänlig ut. Tro om det stämmer? Ja, det finns säkert hur mycket som helst att läsa om respektive person. 

Gustaf VI Adolf var Sveriges kung 1950 till sin död 1973. Man inser att personer man sett under sitt liv kommer man ihåg och kan se framför sig i minnet.
Så i mitt fall så minns jag föräldrar, far- och morföräldrar och deras jämnåriga men inte längre bak i generationerna eller bekantskapen. De personerna hann jag ju aldrig träffa. Så det gäller att träffa alla sina nära och kära medan man kan, rätt som det är så försvinner man eller någon i sin omgivning. 
Hönstavlan var lite udda bland alla kungamålningar. Den målades av Johan Pasch  och Johan Henrik Scheffel 1747 för greve Carl Gustaf Tessins räkning. Den föreställer sex hovdamer som hönor med porträttlika kvinnohuvuden och i bakgrunden en galande tupp. 
C G Tessin, som var diplomat och politiker, liknade de porträttlika huvudena vid höns och sig själv vid en tupp som måste gala vid åsynen av deras behag. Det var ett mode som kom från Frankrike att avbilda människor med djurkroppar eller djurhuvuden. 
Vojne, vojne....skulle man kunna måla en sån här tavla nu? Nu när allt analyseras ner i mikroskopiska delar. 
Lite då och då gör jag ju besök hos Maja-Lisa. ❤️ Nu är hon sju veckor o man börjar få mer kontakt med henne. Hon börjar kunna följa en med blicken och ibland får man ett leende också. De här stunderna är så värdefulla. Det är så roligt att följa henne vecka för vecka. 
På söndagen åkte hon på en biltur för första gången. Vi åkte nämligen till Rosenhill Musteri på Ekerö. Vi ville göra en liten utflykt eftersom Maja-Lisas mormor var här på besök några dagar. Säkert ett jättefint ställe på sommaren och det var mysigt även den här dagen om än lite kyligt och med moln som hängde lågt. Vi åt i alla fall en god lunch o köpte även med oss en Bag-In-Box med äppelmust. Mmmmm va gott! Hit ska vi återvända, tänk att se alla äppelträd blomma osv.....Nu var parkeringen en leråker! Har nog inte kört i något liknande på väldigt många många år. Nu blir det till att lämna in bilen för både invändig- som utvändig tvätt. Det räckte ju med utvändig tvätt efter att ha varit hem o kört på grusvägen där hemma. 😊
Som jag sa så har oktober gått snabbt och det beror väl delvis på att jag företar mig olika saker hela tiden. Bara att gå på promenad i närområdet ger ju både motion och information. Det finns en liten park i närheten som heter Maria Wines park. Hon var poet och föddes i Köpenhamn 1912. Avled 2003 i Solna. Hon gav ut 30 diktsamlingar. Parken har en hel del Rhododendron så man ser fram emot våren när de blommar. 
Maria Wines man, Artur Lundkvist som var författare, översättare, litteraturkritiker och även ledamot av Svenska Akademin har också en park en bit bort. Artur Lundkvist park ligger bredvid det hus där de bodde i 30 år. En fin plats att sitta och njuta av natur och fåglar så småningom. Nu är väl snarare tiden att gå i ide. 
Artur skrev poesi, reseskildringar, romaner och noveller. Det blev sammanlagt över 80 böcker genom åren. 

Biblioteket hade bjudit in komikern Marika Carlsson till en föreläsning igår kväll. Max antalet var satt till 20 personer så jag vågade mig dit. Nu är det skärpta coronarestriktioner i flera regioner i Sverige, bl a i Stockholmsområdet så nu är det ännu mer "frihet under ansvar" som gäller. Egentligen inga besök alls där det är större folksamlingar. Det blir till att handla mat och gå på promenader. Vi får vara glada att vi får göra så pass. En total lock-down skulle ju innebära att vi möjligen får gå ut någon timme per dag. Då blir det tufft men ännu tuffare är ju att bli sjuk. Vi måste hjälpas åt att få stopp på smittspridningen. 

Marika har kommit ut med sin bok "Såna som du ska inte va här" så igår kväll var jag o lyssnade på henne. Hennes berättelse om hur hon bemötts genom åren är förskräcklig och bedrövlig. Att redan som barn, och många gånger dessutom, få höra; Såna som du ska inte va här. Att man tar i/känner på hennes hår, att man p g a sin hudfärg ses som potentiell snattare, att behöva gå igenom säkerhetskontrollen fyra gånger trots att inte något larm gått någon av gångerna osv osv. Det är något av det hon fått utstå genom livet. Har du möjlighet så läs boken och sen; försök informera alla omkring dig att vi är på en planet där alla människor är lika - oavsett hudfärg, kön, sexuell läggning osv. I vanlig ordning måste vi nog börja med barnen. De är ju framtiden! 
Så var det pumporna...varför har de dykt upp i samband med Allhelgonahelgen? Irländarnas tradition var att sätta eld på rovor för att hålla onda andar borta. När de kom till USA så var det lättare att få tag i pumpor än rovor som var svårodlade. 
Trick or treat säger Thea och det blir ju såklart godis 😁. En sån här sötnos kan väl inte ställa till rackartyg? 
Maja-Lisa, snart, eh, ja inte snart snart kanske men typ om några år då ska du väl ut till grannarna o fråga Bus eller Godis? Sen har du ju påskkärringjobbet att göra och eftersom du är så söt så lär du inbringa mängder av godis. 


Trevlig helg! 

Kommentarer

  1. Men snälla nån vilken go´hög!! Ja både tjejerna är ju jättesöta, men det minns jag att era barn också var. Dom såg ut som Thea tycker jag.

    Och du håller verkligen igång! Blir du kvar här nere nu, eller åker ni upp och firar jul? Ja, det står inte på förrän julen är här! Ha det bra och hälsa dina nära och kära!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar bli ett par Ilon-Wikland-barn till 😜. Det var ju så du kallade dom. Ja, nu har jag flyttat ner o firar nog julen här också, hur man nu firar den i dessa Corona-tider men jag kan tänka mig att ligga i soffan o zappa/slappa också. Inga problem, det finns många andra dagar man kan träffas. Ha´det fint! Kram ❤️

      Radera
  2. De är verkligen söta dina flickor. Vilken lycka ❤
    Jag och Lisa har också varit på Gripsholms slott. Vi följde en guidad tur och gick runt lite själva också. Guiden berättade att de hade världens största porträttsamling. En del krigsbyte också. Jag fastnade särskilt för träsniderierna och intarsia på dörrar mm.
    Idag har vi varit på kyrkogården och tänt ljus för nära, anhöriga och vänner som gått bort. Naturligtvis satte vi ett ljus hos Mats också ❤
    Det duggar lite lätt idag men en tur runt sjön blev det. Allt är nerklippt och klart i trädgården. Skönt.......
    Jag har i snart fyra veckor varit djurskötare till Zigge som blivit attackerad av en Dobermann.
    Två ggr om dan sårtvättning och medicingiv. Det har läkt bra så snart är han OK.
    Jag önskar dig och de dina en härlig Halloweenhelg och sköt om dig 😍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, träsniderierna, intarsia o alla tak- och väggmålningar är så fina. Sånt här byggs inte in numera. Nu ska det vara snabbt, enkelt, rakt och billigt.
      Va fint att ni satt ett ljus hos Mats. ❤️Jag visste inte vem det "tredje" ljuset var ifrån men jag misstänkte er 😜.
      Va tråkigt att höra om Zigge. Varför attackerade Dobermannen? Stackar Zigge. Sånt där kan sätta framtida spår, mentalt menar jag.
      Är det bra med busiga missekatterna?
      Helgen är snart över o även vi har regn ikväll o det ska visst fortsätta imorgon också. Det får bli en dag vid symaskinen 😁.
      Ha´det så bra. Kram 🤗

      Radera
  3. Ja det är synd om Zigge, men han har repat sig bra. Jag tror och hoppas att han inte får några psykiska eller fysiska men. Dobermannen som anföll var nog bara avundsjuk för hans lillmatte var ute och gick med Zigge. Ägaren är en släkting till Zigges matte så hon tänker inte göra någon anmälan. Zigge är väldigt pigg och glad nu. Vi har ett återbesök hos veterinären på fredag.
    Våra småkattor de kan verkligen hålla igång och växer snabbt 🤪 Lisa har nu också bestämt sig för att köpa 2 Ragdolls. Inspirerad av oss. Hon vill ha något att ta hand om säger hon 😍 eftersom hon inte får något barn.

    SvaraRadera
  4. Jag glömde........ 🤪 många kramar till dig och ha det bra tills vi träffs igen 🤗❤

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil