Decembertankar

 

Kungliga Nationalstadsparken är över en mil lång och sträcker sig från Ulriksdal till Djurgården. Jag har ju rätt nära till Hagaparken som är en del och där promenerar jag ofta. Man kan ta lite olika vägar så det blir inte tråkigt vilket det ju alltid blir när man måste promenera samma väg och dessutom vända och gå samma väg tillbaka. 

Drottning Kristinas lövsal
Vid södra delen av Hagaparken ligger Stallmästaregården som är ett värdshus och där finns också detta fina lusthus som från början hade fyra lindar omkring sig. Nu är det bara två kvar. Det finns källor som säger att de är från 1730-talet men de kan vara ännu äldre. Det lär finnas ett järnband som stadgar grenarna vid stammen och där lär det finnas ett årtal från 1600-talet. Hur som helst - väldigt gamla träd. 
Monica Zetterlund park
Igår tog jag en lite längre promenad och gick till Monica Zetterlund park. I den här låååånga soffan finns en ljudinstallation så man kan sitta och lyssna på Monica Zetterlunds sång och musik. Jättefint! Jag riktigt längtar till varmare dagar när man kan sitta där i solen och lyssna på henne. Även nu hör man musiken men det är ju lite för kyligt att sitta och lyssna länge. 
Monica Zetterlund (1937-2005) var känd som sångerska och jazzmusiker men också som skådespelare både på film och TV. Hon medverkade i flera revyer med Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Monica bodde i kvarteren i närheten. Tyvärr omkom hon i en brand 2005 som startade i hennes lägenhet men då hon var ensam och svårt rörelsehindrad p g a skolios så hade hon inte en chans att ta sig ut. 
Parken är inte stor men har mycket blommor så det längtar man ju också efter. Nu under vintern finns ett fågelbord och det är gott om fåglar som mumsar i sig frön. 
Här är en av mina små diamanter. Nu är Maja-Lisa drygt 3 månader, ler och försöker "prata" emellanåt. De är ju fortfarande kvar i fjällen men vi pratar ju med varandra mest varje dag så gissa om man ser fram emot när de är här i närheten? Så roligt att se hennes framsteg. Tack o lov att man lever i den här teknikens värld!
Varje vecka pratar jag med mina två andra diamanter. Leo som snart fyller 13 ringer mig varje vecka och så har vi "svensklektion". Det innebär att han läser ett eller ett par kapitel för mig ur Staffan Cederborgs bok Hjärnpunka. Han pratar och förstår ju svenska jättebra men att skriva och läsa är ju såklart svårare så det här är en bra träning. Svenskan är ju krånglig när det gäller stavning men han klarar det jättebra och det är ju som med allt annat; träning ger färdighet. 
Thea var ju väldigt bra på att prata svenska när jag var där i nästan sex månader. Hon var ju egentligen bättre på svenska än vad Leo var vid samma ålder men nu har hon tappat mycket. Hon försöker men det är inte lika enkelt som det var tidigare. Men det finns där...så bara jag får mer tid tillsammans med henne "live" så kommer vi att uppdatera ordförrådet igen. 
Tredje advent är avklarad och nu är vi i mitten av december. Stockholm har haft NOLL soltimmar under december! Det är grått i alla möjliga nyanser men mitt i alltsammans kan man också se blommor! Såg på FB att rosen Golden Eye blommar i Kungsträdgården nu i december. Tack och lov så regnar det inte så man kan vara ute ändå. 
 
Antal smittade i Covid-19 ökar fortfarande. Andra vågen verkar bli värre än första när det gäller antalet smittade men nu har ju sjukvården lärt sig behanda/underlätta lite för patienterna tack o lov. Så var det ju inte i mars då sjukdomen var helt ny i världen.
Men vissa sjukhus har väldigt många inneliggande för att få andningshjälp. Mindre på IVA, men det är olika över landet. Totalt har vi 341.029 som testat positivt. Största delen av dessa är 20-59 år och 7667 avlidna där största delen är 80 år och däröver. 😕
Statistiken för vecka 49 visar att Gotland, Skåne, Gävleborg, Västmanland, Västernorrland och Stockholm har flest sjukdomsfall/100.000 invånare. 
 
Nu känner jag några stycken i Övik som är sjuka. En jobbar dessutom inom äldrevården o hon har ingen aning om var hon kan ha smittats för hon är så försiktig som hon bara kan. Dessbättre har ingen annan på hennes arbetsplats insjuknat. Än....
En annan har väldigt jobbigt med torr hosta. Så fort han ska äta eller bara prata så hostar han. Feber av och till. 
Vad ska vi göra för att få stopp på spridningen? Jag tror nog att de allra flesta gör allt vad de kan för att följa restriktionerna men eftersom viruset finns i hela samhället så sprids det ändå. En del har inga symptom men kan ha viruset ändå. Sen finns det ju alltid en grupp som sån här information inte biter på över huvud taget....men de är ändå få gentemot alla som försöker. Tyvärr så gnälls det mycket på "alla andra". De äldre är ute i affärerna och står o pratar i gångarna. De yngre åker kommunalt, är på fester, är egoister o bryr sig inte. 
Igår gick det ut 22 miljoner sms till Sveriges alla mobiltelefoner (bara det att vi är typ 10 miljoner inkl bäbisar och har 22 miljoner mobilnummer.... ja, jag har ju två förstås 😜) 
Direkt när sms:et gått ut så kom klagomålen igång på samtliga sociala media. Sms:et var för kortfattat. Innehöll ingen länk. Innehöll inget nytt osv. Men något som fick igång alla var nog ändå att prata om sms:et och därmed om vad som borde ha stått i sms:et så det fick kanske några att kamma till sig och försöka göra ytterligare en "uppoffring"...typ hålla bättre avstånd eller något liknande. 
Så en sak till....3,5 miljoner gick in o läste på Krisinformationen webbplats och vanligtvis har de ca 100.000 besökare....

Ja, det är inte lätt med information. Vi har alldeles för många experter som vet bättre än de myndigheter och regering som försöker styra skutan på bästa sätt. Undra om det låter likadant i alla andra länder?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil