GOD JUL!

Igår hände det! Vi fick se lite blå himmel och sol! Vilken tur att vi inte slog rekordet från 1934 då Stockholm inte hade en enda soltimme under december. Såna rekord vill man ju inte slå. Jag och väldigt många andra gick på promenad och det kändes nästan som en vårdag….några dagar före jul. Härligt!

Här har vi två lyckliga barn! New York hade en snöstorm härom dagen. Skolor stängdes så Thea o Leo kunde vara hemma och ha kul i snön. En fin snögrotta byggdes snabbt ihop. De fick en härlig julkänsla. 

Julkänsla har även Jens, Stina o Maja-Lisa. De har fått några dm snö så de har kunnat åka skidor. Alla verkar trivas i vinterlandet. 

Så har vi då Corona-läget i landet och världen. Kan det finnas några fördelar med Coronaåret?


Grundhälsan har nog förbättrats för många som tidigare var soffpotatisar. 

  • Hemmagympa med Sofia på SVT har fått omåttligt många som gör sin morgongympa. T o m jag!!! 
  • Sommarens alla hemestrar eftersom vi inte kunde resa utomlands som tidigare. Alla vandringar i skog och mark. Så mycket folk i Nationalparker så det ledde till lite problem med bilparkeringar. 

  • Alla promenader som vi gjort bara för att få komma ut och åtminstone se människor….kanske t o m prata lite kort med någon på behörigt avstånd. 
  • Alla som cyklat istället för att åka kommunalt. 
  • Digitala möten istället för att resa kors och tvärs
  • I och med att vi inte träffar så många så drabbas vi ju inte heller av de annars så vanliga åkommorna som säsongsinfluensa och vinterkräksjuka t ex. 


Många har jobbat hemma sedan i mars. Många barn har kanske fått en lugnare start på dagen genom att inte behöva vara på förskolor och skola lika tidigt som det annars är när barn ska lämnas innan föräldrar ska till arbeten. 

Tyvärr finns det också statistik på barn som fått det värre också i och med att föräldrar varit hemma…..lägger man sen till våld i hemmen, ja då blir det riktigt ledsamt. 


Andra saker på minussidan är att vi också insett att vi har en dålig äldrevård åtminstone på en del håll. Hoppas verkligen att den kommer att förbättras och att statusen att arbeta med människor höjs. 


Ibland tänker man på hur vi människor kommer att bli när det här är över. Att besöka varandra, att resa, att gå på caféer, restauranger, olika evenemang mm - Allt som vi tog gör givet. Allt det har vi ju fått ställa in. Hur kommer vi att göra när vi kommit ur pandemin? Flippar vi ur totalt och rusar runt som yra höns? 


Eller har vi blivit asociala och introverta? 


I mars kunde vi nog inte ana att vi skulle ha ett ännu högre antal smittade i december men så är fallet. Det är verkligen inte över. Vem vet hur nästa år kommer att se ut? Viruset lär ju finnas kvar i världen men alla som vaccinerar sig bör väl klara sig men det kan ju komma en ny pandemi…hemska tanke…då blir vi isolerade igen. Det här är kanske bara en generalrepetition på en kommande pandemi. Vojne, vojne ….


Nu får vi ytterligare skärpta restriktioner fr o m jul - ja, en del träder i kraft omgående. 

  • maxantalet för ett sällskap på restaurang är fr o m julafton, 4 personer
  • Alkoholförsäljning förbjuds från kl 20.00
  • Köpcentrum, butiker och gym behöver sätta ett maxantal på hur många som får vistas där på en gång
  • Gymnasieskolor ska bedriva distansundervisning till 24 januari
  • Badhus, bibliotek, museer stängs omedelbart
  • Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken under vissa tidpunkter från den 7 januari.     Jag var o handlade lite mat idag o erbjöds munskydd vid entrén. Ja tack sa jag o satte på mig det men jag klarar det inte...det är svårt att andas och glasögonen immar igen. Tack o lov att det inte är krav på det

Nu har vi kommit till den 4:e advent. För varje vecka som gått så har det blivit kortare o kortare dagar. Man hinner bara dra upp persiennerna så är det dags att dra ner dom igen o det är kväll eller åtminstone är det så mörkt ute så det känns som kväll. För varje vecka som gått här i december så har vi tänt ytterligare ett ljus så nu är alla fyra ljusen i adventsljusstaken tända för att möta mörkret men nu vänder det! Imorgon är det Vintersolståndet. Årets kortaste dag. Sen får vi hjälp av dagsljuset och kan släcka ljusen men det händer inte på en gång, man brukar få jobba sig in i januari en bit innan man märker någon skillnad så vi får väl tända ljus ett tag till. 


På torsdag är det Julafton vilken kommer att bli annorlunda för många av oss. Många traditioner kommer att få stå åt sidan men vi kommer att fixa det, på ett annat sätt! 

Vi saknar de som lämnat oss väldigt mycket men vi ska koppla upp oss digitalt o zooma med nära och kära som finns kvar hos oss. Visst, det är inte lika bra men näst bäst. Som vi sagt så många gånger tidigare, vilken tur att vi lever i denna teknikens tidevarv. Vi kan se och prata med varandra var vi än är i världen. 


Äta god mat, kanske öppna någon julklapp (även om  den enda klapp så många vill ha är nog bara en klapp på kinden) och så slår vi oss ner i soffan o ser TV eller film. Vips så är det Juldagen o då återgår allt till det vanliga, dvs eremitlivet som vi levt i flera månader. 


Jag önskar alla en riktigt GOD JUL



Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil