Mil efter mil

I mitten av januari fick vi vinter i Stockholm. Några cm snö gjorde hela naturen mycket ljusare

Barnfamiljer tog sina pulkor och drog iväg till första bästa sluttning. Vilken lycka! En vecka senare var snön borta och lördagspromenaden med Ingvar och Lena kunde vi avsluta med kaffe och semla på min altan. Gissa om längtan till mildare väder kom! Det kommer ju att innebära fika på parksoffor, utecaféer och såklart hemma på altanen. 

Under samma period så kom världens snösmocka in över Norrland. I Bäck fick jag veta att de fått ca 80-90 cm snö. Snödjupet varierade ju eftersom det samtidigt stormade och drev så mycket. Mina tankar gick ju direkt till några av taken som nog borde skottas då lutningen är för dålig. Jag tog kontakt med grannarna och en gick och skottade av vedbod-taket. Vilken lättnad, både för mig och taket! Så gick det några dagar och så hände det som man verkligen inte förväntade sig; det kom en snösmocka till! Inte lika stor som den första men helt klart mer än vanliga snöbyar. Dessutom kom mildväder så det blev tungt. Kyla på det gjorde att det blev isigt. 

Vilken tur att jag inte bott där i vinter. Jag har ju fått skotta hela dagarna för att hålla allt öppet.

Jens o Stina är fortfarande kvar i fjällen och förutom Västernorrlands första snösmocka som gav Aspeå i Sollefteå kommun förstaplatsen på SMHI:s uppmätta snödjup, tog Kittelfjäll över förstaplatsen och härom dagen hade de 168 cm. Nu har det packats ihop så nu är det "bara" 138 cm men de innehar fortfarande förstaplatsen. 

Här håller de på att gräva sig fram till den kallkälla som ständigt levererar dricksvatten - året om - Plogbilen har plogat igen de spår som fanns tidigare. 

Här snackar vi ungdomar som orkar leva utan sånt som en annan tar som en fullständig nödvändighet. De gör det bra!

Efter några dagars barmark så fick vi återigen snö i Stockholm. Det är ju såklart lättare att gå på barmark men snön sätter inte stopp för mitt "uteliv". Vi är väldigt många som promenerar utan speciella mål numera. Jag försöker göra lite upptäckter då och då. Här är det Ernst Billgrens "Beskyddare". Det finns en hel del små oaser som smyckats med konst och egentligen längtar man ju återigen till varmare tider när man kan sitta i parker o njuta av det fina. 
Ofta går jag också genom Norra Begravningsplatsen med sina ca 33.000 gravar. Begravningsplatsen började anläggas 1815. Här finns t ex August Strindbergs grav. 
O crux ave spes unica (O kors var hälsat mitt enda hopp) 
Sen får man ju lite obesvarade tankar när man läser på en gravsten och ser att det står Mormor.....Mormor måste väl ha haft ett namn....
Till Alfred Nobels grav skulle jag väl ha gått på Nobeldagen eller under Nobelveckan i alla fall. Jag hoppas att det tänts gravljus och annat fint då det ofta är stor pompa och ståt inne i stan under den här veckan....särskilt andra år än Pandemiår. 
På Norra Begravningsplatsen finns också Rikard Wolff grav. Han dog 2017...alldeles för tidigt. 59 år gammal. 

Här sitter några Hägrar och funderar

Undra hur många som är ute på promenader varje dag? Inte bara i Sverige utan i hela världen? Det känns som att man gått jordenrunt flera gånger. Vi går och går o under tiden så väntar vi. Samtliga har nog samma tanke; vi väntar på vaccinationen mot Covid -19. Det positiva är väl att alla som promenerar förbättrar ju sitt allmäntillstånd och det stärker ju oss inför en ev Covid-infektion. 

Nja, förresten...vi har ju ett gäng också som har ett misstroende mot vaccinet. Men dom bör väl ställa sig några frågor...
- Hur många har fått Covid -19 och hamnat på IVA p g a det?
- Hur många har fått vaccinet och hamnat på IVA p g a det? 
- Hur många har fått Covid -19 och dött p g a det?
- Hur många har fått vaccinet och dött p g a det?
Om man gör en snabb överslagsräkning så har vi väl svaret om man ska vaccinera sig eller ej. 

Nu är nästan alla online, söker information, delar information, kommenterar information o engagerar sig. 

Det är då som även vilseledande information, falsk information, rykten, konspiration får möjlighet att frodas. 

Vilseledande information ökar även i världen. Det här utnyttjas av de som vill störa och skada. 

Det är viktigt att behålla kylan, vara vaksamma och vara källkritiska. 

En del agerar ryggradssnabbt och kommenterar och delar information som inte är sann. 


Ta ett djupt andetag innan du agerar och ställ de grundläggande frågorna; 

  • Vem ligger bakom den här informationen?
  • Vem tjänar på att den sprids och att du sprider den vidare?
  • Varför finns informationen för att ändra ditt tänkande och agerande?
  • Var fann du informationen? Kom den från en källa som är pålitlig som tidigare levererat bekräftad information? 

Det är ingen annan än du själv som bestämmer vilken information du ska lita på eller vilken information som du ska sprida vidare men det innebär också att  du har ett ansvar


Svante Werger, MSB talade på en presskonferens o påpekade att det här är sånt som vi alla bör ta med oss och efterleva.
Vi måste kanske påminna personer som reagerar blixtsnabbt. Hur var det med det där djupa andetaget? 

Om man är så full av åsikter och vill ändra vårt samhälle så kan man ju engagera sig i något politiskt parti. 


Lite då och då läser man på Facebook-ínlägg Vad har hänt med vårt fina land? och liknande undran. 

Hamrar man på med liknande frågor och hänvisar till brott som begås runt om i landet så tror i alla fall jag att det föds liknande extrema grupper som de vi fått se storma Capitolium i Washington. 


Var den kommentar som inlägget handlade om helt sant eller har det blivit en ”höna av en fjäder”?

Trummar man på att valresultatet är stulet så finns det väldigt många som tar till sig det som en sanning. Det hjälper inte att väldigt många domstolar inte kunnat hitta felaktigheter av någon större grad. 

Plötsligt blev det sanning för många. 


Vi har liknande rörelser som puttrar på i vårt land och i Europa. 


Att visa varandra respekt och framföra åsikter utan att höja rösten och bara framföra sin tanke verkar vara på väg att försvinna. 

Den som skriker högst vinner….

Vi ska kanske skriva ner våra önskningar och åsikter och sätta upp dom på anslagstavlan - den är ju ändå nästan tom numera - då hinner man tänka efter och kanske t o m ta ner lappen om man ångrar sitt inlägg. 

Tills vidare så promenerar jag vidare. Vaccinet kommer....men kanske inte förrän till sommaren för min del men va tusan....det kunde ha varit värre. 
Tiden går och naturen gör sig redo för våren...även om de här snödropparna kanske fick en chock när de ville göra oss glada. 







 

Kommentarer

  1. Hej på dig prommerskan !
    Vad du trampar på. Vi går bara runt sjön varje dag. Det blir inte så långt. Härligt soligt och kallt har det varit några dagar nu. Mycket ljusare nu också. Jag ser ljuset i tunneln nu. Claes håller på att skotta fram en gång till baksidan så jag kan få fram sålådan som mina krukor ska vara i. Jag ska så en massa olika perenner nu som efter 1 vecka i värmen ska ut under snön. Det känns väldigt trevligt nu igen. Herregud vad jag längtar efter våren.
    Ozzy har nog funnit sig tillrätta nu med bara husse och matte som lekkompisar. Han härjar och busar med oss. I 2 dagar nu har han klättrat/hoppat upp i kornischen i sovrummet. Jag är så rädd att det ska rasa ihop.
    Vilka tuffingar Jens och Stina är. Otroligt att de fortfarande är kvar. Oj vad snö de har 🤔
    Lena har klarat cellgiftbehandlingarna bra och är vid gott mod. Mår väldigt dåligt några dagar efter behandling men det blir bättre efter ca 3-4 dagar.
    Vi träffs i alla fall ibland. Vi är ju helt friska. Gun-Marie och vi träffas också och har filmkvällar mm. Jättetrevligt, äter och dricker gott gör vi också.
    Nu är det dags för tillagning av middag. Ha det bra kära du och många kramar till dig ❤❤❤❤ /Inger

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön