Sköna Maj välkommen till vår bygd igen

Årets april var den kallaste på 18 år i Europa. Hittills följde den kylan med in i maj också här i Sverige så vi har haft ovanligt kallt men till veckan vänder det! Nu ska det bli Sköna Maj! Åtminstone i södra o mellersta Sverige. Vi väntas få 15-25 grader!!! Riktigt mormor-väder som Leo döpt det till så fort vi får en plötslig värme. 😎 Jag hade tänkt åka upp till stugan nu till veckan men jag skjuter på det några dagar. Jag kan ju inte lämna 20-graders värme o åka upp till kanske 11 grader som bäst. I alla fall ser det ut så nu i prognoserna men snart bär det av.

Trots att vi nu haft kallaste april på länge så hamnade medeltemperaturen 0,2 grader över genomsnittet globalt sett, så jorden blir varmare. Så till alla klimatförnekare som ofta är lite enögd så får man väl säga som meteorologen sa; 

Att bara ta Europa i april i år och använda det som en mätare för klimatet som helhet vore som att titta på en aktie och sedan uttala sig om hela börsen. 


Inte bara kylan har varit jobbig, pandemin har helt klart tagit på för oss alla. Jag har väl aldrig promenerat så mycket som jag gjort under den här tiden. Jag har aldrig lyssnat på så många ljudböcker eller läst så mycket som under den här tiden. Det var nog nära att jag började läsa sportsidorna i tidningarna också men där gick gränsen! 😁

Alla åldrar hävdar väl att de har haft det svårast. Studenterna som inte får åka på lastbilsflak eller gå på bal som de längtat så till. Alla som inte kunnat gå på sportevenemang och festat men frågan är väl om det inte är de allra äldsta och sköraste som haft det svårast. De yngre har ju trots allt tiden framför sig…..den tiden minskar i takt med åldern. Har man dessutom underliggande sjukdomar och krämpor vilket man ofta får ju äldre man blir, då har ju isoleringen blivit ännu större. Kroppen har kanske inte klarat av att promenera så långt och att åka buss, tunnelbana el liknande har man inte vågat….eller velat. 

Sverige har ju med tiden fått fler och fler restriktioner för vi klarade ju inte att göra det elementära som Folkhälsomyndigheten basunerade ut. 

Vi kunde inte hålla tillräckligt avstånd, tvätta händer, arbeta hemifrån så mycket som möjligt och hålla oss hemma om vi kände oss det minsta sjuk. 

Eller trodde vi inte att det var så farligt? En del (trots allt få) hävdade ju motsatsen….Många orkade nog inte heller leva det mönster som krävdes. 

Smittan spreds periodvis väldigt mycket. För några veckor sedan hade ju Västernorrland högst antal smittade i Europa! Ingen stolt förstaplacering. Just nu har Sverige näst högst smittspridning i Europa. Bara Cypern är värre.....

När vi inte fick bukt med smittan så kom olika restriktioner men vi klarade oss från en total Lock Down vilket många länder i Europa fått leva under. 

DÅ kan man klaga på riktigt! Har man kanske en liten lägenhet som saknar balkong och där ska familjen, inkl barn i olika åldrar, befinna sig vecka på vecka. Kanske bara få gå ut en timme per dag….Det har nog varit påfrestande på många håll och har dessutom inneburit andra åkommor än pandemin. Vi ska nog vara glada att vi ändå kunnat röra oss rätt fritt. Vi borde bara vara bättre på att följa restriktionerna. Det känns som att öppning av hela samhället är en bra bit borta. 

Sen har vi alla som blivit arbetslösa….För dom är det tungt på ytterligare ett sätt. Man måste ställa om både ekonomi och kanske även byta yrke. Om det ens finns något att byta till.

Förutom alla dessa promenader så ägnar jag ju en del tid till handarbete så nu har några färdigställts. Maja-Lisa ska få ett par brallor och .....

”Pandemi-filten” som jag hållit på och virkat på under flera månader när jag suttit i soffhörnet och sett TV - den anser jag nu vara klar. Det är ju en sån som man skulle kunna göra hur stor som helst men nu måste jag leta upp något nytt att sätta händerna i. Jag har ju svårt att bara sitta där och inte ha något handarbete på gång. I väntan på inspiration att göra något kul så får det bli en virkad disktrasa 😁




 

Kommentarer

  1. Tack för alla uppdateringar om pandemin 😊👍 Du är otrolig på att skriva om dagslägena.
    Så fiiiin coronafilt du gjort. Fantastiskt vacker. Jag har inte förstått att du kan handarbeta med så mycket.
    Tuffa och fina byxor också.
    Ska bli kul att träffas snart igen. Här händer inte så mycket i vardagen. Trädgården blommar för fullt och tomaterna är planterade i växthuset hos Ulla. Just nu 12° och mulet. Igår var det 24° i skuggan. Värmen är på väg 👍
    Ha det bra och sköt om dig och de dina.
    ❤-liga hälsningar/Inger

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Du har din plats i kön

Sommaren är här!