Sverige har fått minibibliotek

 

Dagens promenad gick till Sveavägen, rätt nära Stadsbiblioteket, för där har Studieförbundet NBV satt upp ett minibibliotek. Från Abisko i norr till Smygehuk i söder finns totalt 100 minibibliotek. När man tittar på NBV:s minibibliotekskarta så verkar det inte inte finnas några minibibliotek norr om Söderhamn ännu men de kommer nog när vintern lättar norröver.
Minibiblioteken är placerade på elskåp o kombinerar både konst och lärande. Här på Sveavägen ser det ut som Stockholms stadsbibliotek. 
Så här ser minibiblioteket ut på Årstavägen.

NBV:s tanke är att göra litteraturen tillgänglig för flera under dygnets alla timmar. Tyvärr så minskar ju läsandet i Sverige och fler och fler bibliotek läggs ner runt om i landet. 
Tanken är att man inte bara ska ta en bok utan också dela våra tankar vidare till nästa som senare kommer att plocka samma bok. 
I boken kan man stryka under en mening, ett stycke eller bara ett ord som väcker något i dig. Sen kan man skriva en liten anteckning på sidan som en hälsning till nästa som läser boken och berätta varför detta var ord som fastnade hos dig. Sedan lämnar man tillbaka boken i ett minibibliotek. 
Nu när kampanjen just startat finns 8000 böcker i minibiblioteken. De är skänkta av 20 bokförlag, en kulturinstitution och bibliotek. 
Sedan kan vi själv fylla på med böcker som man tycker att fler ska få läsa. 
Jag lånade med mig boken Alla kan dö av tecknaren Nina Hemmingsson och journalisten Anna Lindman. De har talat med människor som har kort tid kvar att leva och visar lite människans inneboende kraft att hantera det svåraste. 
Det här blir nog känslofyllt.....
Det är kul med böcker så för allt i världen stäng inte biblioteken! Man inspireras, man lär sig mycket och man får mycket fantasi av att läsa böcker.  




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil