Axplock ur April

Nu är det länge sedan jag skrev här på bloggen. Mest beror det väl på att det har blivit vår och därmed har jag fyllt dagarna med en massa liv och rörelse. Under påskhelgen fick jag äran att åka med några nära och kära i deras husbil o med siktet inställt på Hornborgasjön. Fantastiskt! När vi kom dit på långfredagen så hade tranräknarna vid fältstationen kommit fram till att det var ca 4050 st tranor där. Det är en häftig syn att se. De går där på fälten och äter upp sig för nästa flygtur som ska ta dom till de platser i Mellansverige och Norge där de sedan häckar. På kvällarna lämnar de utfordringsplatsen för att flyga norrut i sjöområdet för att sova. 

Enligt statistiken så var årets rekord av antalet tranor, den 2 april och då var det 20900 st! Vilket liv det lär ha varit. 
I september kommer de tillbaka för samling inför resan till sin vinterbostad i Spanien och Tunisien. 
Vi stannade till på flera ställen efter vägen. Här besökte vi Varnhems klosterkyrka där bl a Birger Jarl är begravd. Birger Jarl (1210-1266) grundade Stockholm 1252. 
Utanför den vackra kyrkan finns ruiner efter klostret som grundades av munkar från Alvastra kloster år 1148.
En dag var jag i Sollentuna på Linnea Jörpelands utställning.
Såg du på förra bilden att vi har en elefant mitt i ansiktet 😁
Sommar i Vadstenabygd, 1921
Laura Sjunnesson
Linne, delvis bemålat, ull, bomull, lin, silke
Jag har ju haft flera besök nu under vårvintern och då hittar vi ju alltid på saker. Vi var bl a på Nationalmuseum och såg Swedish Grace-utställningen. 
Det här arbetet gjorde Sjunnesson fritt, från höger till vänster och utan skiss. Imponerande eller hur? Figurer och platser är baserade på verklighet, huset vid torget där familjen bodde, butiken som de drev under sommaren och badet vid Myntbacken. 
I lördags var det Kulturnatt Stockholm vilket innebär att många ställen är öppna för visningar, helt gratis. Det är inom konst, dans, teater ja all möjlig kultur. Linus och jag besökte Almgrens Sidenväveri, Science Fiction bokhandeln och Kulturhuset. På Kulturhuset följde vi med på en visning in i verkstäderna. På bilden ser vi en hissdörr som är 8 meter hög. Hissen rymde 5000 kg eller 30 personer stod det på skylten. Här fraktas rekvisita till de olika scenerna. Hissen är ju stor men ändå så kan rekvisitan vara ännu större så då fraktas den i bitar och byggs ihop på scenen. 
Att följa Linus på Science Fiction biblioteket var ju som att kliva in på en annan planet. Han är ju värsta pedagogen och förklarar brädspelen eller rollspelen och jag kan ändå inte förstå att så väldigt, väldigt många i vår värld spelar och lägger så otroligt mycket tid (och pengar) på dessa spel. Bara böckerna som beskriver kompetensen hos varje skräckfylld "person", drake el någon annan i denna fantasy-värld tar evigheter (för mig) att läsa, minnas och spela efter eller kanske välja en egen strategi och skapa en egen "person", ja där är jag borta för länge sedan. 
Då var det lättare med Almgrens Sidenväveri 😜. Det grundades 1833 och levde en tid in på 1900-talet också men numera är det bara ett industriminne. Så vackra mönster på sidensjalar och annat. Hoppas verkligen att stiftelsen som driver museet nu kan jobba fram en fortsättning. De har ju en kontakt nu med Konstfack och liknande utbildningar. Det vore ju tråkigt om all kunskap som fanns försvinner och glöms bort. Det här med vävning har jag ju oroat mig för tidigare men kanske kanske förändras tiden och några tappra tar upp och ser värdet med att kunna dessa handarbeten.
Nu är det drygt två månader sedan kriget startade där Ryssland invaderade Ukraina och än ser vi inget slut på det utan nästan upptrappning, eller åtminstone hot om att vi närmar oss ett tredje världskrig. 
Ca 13 miljoner är på flykt. 8 miljoner är på flykt inom Ukraina och 5 miljoner har flytt utomlands. 
Med demonstrationer, insamlingar och en massa annat så visar Sverige sitt stöd för Ukraina. Återigen kommer frågan och tanken....när ska kriget ta slut? och hur....

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Mil efter mil