Ögongodis - Bilder för själen

 

Nu har jag ägnat mig lite åt att se filmer. Kulturhuset är ett ställe där man kan se eftermiddagsbio så igår blev det en dokumentär om Maija Isola (1927-2001). Hon var en finsk textilkonstnär som formgav många av Marimekkos inredningstextilier där hon var verksam mellan 1951 och 1987. 

Så fint att se hur hon arbetade genom livet, reste väldigt mycket och fick inspiration från stora delar av världen och vilka vackra tryck och målningar! 

Idag såg jag Historjá som i år fick en Guldbagge som Bästa dokumentärfilm 2022 och den var jättebra men också sorglig när man redan ser klimatförändringarnas inverkan på rennäringen. Man vet redan hur samerna blir och alltid har blivit motarbetade av staten på många sätt och det gör riktigt ont att se hur de kämpar för sin överlevnad. Marknaden, som är betydligt större, tar deras land bit för bit. Man tömmer en sjö, man flyttar en hel stad, Kiruna, och kommande malmbrytning innebär återigen att de gör stor påverkan på naturen och samernas renskötsel. Gruvbolaget menar att riskerna för stor påverkan på naturen är överdriven. 
Filmen berättas av Brita Marakatta-Labba som är en svensk-samisk textilkonstnär, målare och grafiker. I hela sitt liv har hon broderat och målat samernas liv och hennes broderier är så vackra och berättande. Hennes stora genomslag blev på utställningen Documenta 14 i Kassel 2017 där hon ställde ut sitt 24 meter långa textilkonstverk Historjá med motiv från samisk historia. 
Varför är vi inte stolta att vi har ett ursprungsfolk i Sverige, Norge o Finland och försöker hjälpa dem istället för att motarbeta dom? 

Filmen kan ses på SVT Play fram till 20 januari 2025 så har du inte sett den så se den! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sköna Maj välkommen och nu med sommarvärme

Trollsjön, Silverfallet, Midnattssol och Kratersjön

Sommaren är här!